Üdvözöljük óvodánk weboldalán!

Februári Óvodai beszámolók 2018

Béla Király Úti Óvoda

2017/2018 február

Február 22-én volt óvodánkban a farsang, mely az egyetlen bevételes rendezvényünk. Sok szervezés, díszítő munka előzte meg. Napról – napra egyre szebb lett a folyosó, a csoportszobák, az öltözők, míg végül teljes farsangi díszben vártuk a vendégeket. Seprű emberkéink már a bejáratnál mosolyt csaltak az arcokra. Közben a gyerekek változatos technikákkal ismerkedve, sok szép színt alkalmazva készítettek álarcokat, bohócokat… stb. Tanulták a jelmezükről szóló verseket. Mindkét csoport játékos mozgással és táncos mozdulatokkal kísért zenés műsorral készült. A gyerekek játékidőben is énekelték a dalokat és amint bekapcsoltuk a zenét, máris táncra perdültek. Ekkor azonban sajnos a sok beteg miatt el kellett halasztanunk egy héttel a mulatságot. Szerencsére az új időpontban már majdnem mindenki itt tudott lenni.

A szülők felajánlásainak (pénz, sütemény, tombolatárgy, zsákbamacska, az árusításban való segítés …) és területi képviselőnknek, Jutka néninek köszönhetően szép összeg folyt be, amit a gyermeknapra szeretnénk költeni (ugrálóvár, műsor), hogy élményszerű és változatos legyen.


Tél búcsúztató a Mocorgó Óvodában
Télűző hagyományainkat megőrizve, most is elkészült a „riogató” Kisze-bábunk, akit a gyerekek
Kisze Julcsának kereszteltek el. Őrizte udvarunkat és délelőttönként figyelte huncut szemével a játszó gyermekeket. Eközben az egész óvoda készült a nyílt farsangi jelmezes forgatagra. /Mocorgó Óvoda közössége
Óvodánk egyik lelkes támogató szülője írta meg élményeit:
„Idén is megrendezésre került óvodánkban a gyermekek nagy örömére a jelmezes farsangi bál.
A rendezvényre nagy szeretettel várták az óvó és dajka nénik a gyermekek szüleit és minden érdeklődőt.
A délután verses műsorral kezdődött, megcsodálhattuk mindkét csoportból az óvodások szebbnél-szebb kreatívan elkészített jelmezeket, melyet kisverssel mutattak be.
Bemutatkozás után táncos, játékos mulatság vette kezdetét, jókedvből nem volt hiány!
Aki megéhezett, megszomjazott a büfében süteményt és péklángost fogyaszthatott. Mind eközben a szerencsések kiválthatták a tombola nyereményeiket. Senki nem ment haza üres kézzel, rengeteg nyeremény volt!
Kellemesen és jól elfáradva mentünk haza, egy szervezett kellemes szórakozást adó délutánt követően.
Köszönöm a Szülő társaimnak támogató együttműködésüket és a részvételt!
Gratulálunk!
A rendezésért köszönet az óvó néniknek és a dajka néniknek./egy büszke Szülő! Tóth Norbert/


Pitypang:

„Február, itt a nyár!” (?)

Az időjárás végre kedvezett és felfedezhettük a természet, a tél évszak szépségét, jellegzetességeit. Érzékeltük és közvetlenül megtapasztaltuk a hideg időjárás hatásait. Szánkóztunk, dombról csúsztunk le, havat lapátoltunk, hógolyót formáltunk, hógolyóval céloztunk a fém palánkra, hóval “pöttyös” fatörzset, hó angyalkát készítettünk. Kísérleteztünk vízzel, hóval, jéggel. Folyamatos és közvetlen megfigyeléseket végeztünk.                                     Gyűjtő munka eredményeként, nagyon sok magocskát hoztak a gyerekek. Így több oldalról ismerkedhettünk meg a cirokmaggal, fénymaggal, napraforgóval, kölessel, búzával, lenmaggal. A magocskákat megvizsgáltuk nagyítóval, szedegettük, csipegettük ujjunkkal, csipesszel. Edénykékbe méregettük, ürítgettük sok-sok tapasztalatot gyűjtve, s közben észrevétlen fejlődött finommotorikájuk is. Az ablak elé kihelyezett madáretetőket, hamarosan észrevették a kismadarak. Így közvetlenül tapasztalhattuk meg a kismadarak seregét, viselkedését, hangjukat, mozgásukat (félénk, bátor, erőszakos, gyors, szorgos – akár csak mi emberek). Igyekeztünk őket csendben, távcsővel megfigyelni, beegyeztetni, hogy melyik kismadár lehet a látogató. (Madárhatározó használata). A gyerekek társas viselkedésének gyakorlására és megfigyelésére is jó alkalom nyílt. Igaz a bagoly nem a madáretető vendége, de egy olyan fantasztikus lehetőség adódott, amit semmiképpen nem akartunk kihagyni. Elsétáltunk a Református templomhoz, bagoly lesre, ahol megcsodálhattuk a kuporgó, hunyorgó fülesbaglyokat. Hatalmas populáció időzik a környéken lévő fákon, nem győztük őket felfedezni, számolgatni, megfigyelni, a fák lombja között. Hatalmas élmény volt kicsinek és nagynak egyaránt. Megszáradt madárköpetet hoztunk haza kis nylon zacskóban, amit másnap bogárnézőben vizsgáltunk meg és megállapításokat fogalmaztunk meg: pl. a bagoly nem képes megemészteni az elfogyasztott egerek szőrét, így visszaköpi, mint a cica. Spontán verstanulásra is jó lehetőség adódott, amit ott a helyszínen, többször is elmondtunk a baglyoknak: Baglyocska hunyorog, farönkön kuporog….

A farsangi időszak népszokásaival is megismerkedtünk így farsang farkán: vásári játékok, medve-táncoltatás, állati alakoskodások tették élvezetessé és szemléletesebbé ezt az időszakot. Farsang első napját: pizsamás partiként, mókás, vicces feladatokkal éltük meg. A Tél - Tavasz küzdelmét fejdísszel; párban küzdő játékokkal igyekeztünk szemléletessé tenni, amit nagyon élveztek a gyerekek, hiszen megérezhették egymás erejét is. Padon, különféle ügyességi feladatokat próbálgattunk, szivacs szőnyegen gurulásokat, guruló átfordulást gyakoroltunk. A délelőtt fénypontja a csoportok közötti párnacsata volt. A farsang második napja a jelmezes bemutatkozásé volt. A hideg tél után vidámságra, szórakozásra vágyunk, így meghívtuk hát a szülőket, testvéreket is. Minden gyermek jelmezbe öltözött, a közös játék a szülőkkel pedig, mosolyt varázsolt az arcokra. Farsangi fánk, süti evés zárta a délelőttöt. A hét további napjain a szerepjátékoké, az élmények kijátszásán volt a hangsúly.

Ebben a hónapban a katica csoportban gyakornok óvó néni is színesítette a kicsik napjait, Pádár Noémi személyében, aki hamarosan a csoportban államvizsgázik.


Télbúcsúztató a Sásastó Úti Óvodában

Mindhárom csoportban nagy izgalommal és lelkesedéssel készültek a gyerekek a farsangra.

A bevételes farsangi rendezvényeken a nagy érdeklődésre való tekintettel zsúfoltságig meg teltek a csoportszobák.

A gyermekek jelmezes bemutatkozása után megnyílt a büfé, ahol finomabbnál, finomabb sütemények és szendvics várta a kedves vendégeket.

Az óvoda dolgozói kis meglepetésekkel is készültek, amelyeket meglehetett vásárolni (zsákbamacska, zokni cicák, bagoly és űrhajó formájú röptetők). Nagy volt az érdeklődés a gyermekek körében és boldogság volt nézni, ahogy magukhoz ölelték, vették ezeket a tárgyakat. Természetesen nem maradhatott el a hagyományos tombolahúzás sem. Mindenki nagy izgalommal várta, hogy az ő jelét is kihúzzák és megkapja a nyereményeket.

Csoportonként az óvoda dolgozói egy kis meglepetés műsorral is készültek.

Köszönettel tartozunk a Szülőknek az igényes és ötletes jelmezekért. A Szülők támogató felajánlásai és hozzájárulásai biztosították farsangi rendezvényünk sikeres megvalósítását és lebonyolítását.

A „házi” farsang keretén belül lehetőséget teremtettünk a gyermekeknek, hogy újra felölthessék jelmezeiket. A jelmezes felvonulást közös tánc követte, majd mókás vetélkedőkkel tettük hangulatossá a délelőttöt a gyermekek számára. A farsangi mulatságot hagyományainkhoz híven fánk evéssel zártuk, melyet a Napközi konyha dolgozói készítették nekünk. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani.

Arról is gondoskodtunk, hogy mások is kedvet kapjanak a télűzéshez, ezért ellátogattunk a Petőfi óvodába. Útközben mondókáztunk, énekeltünk, csörömpöltünk, kerepeltünk nem kis meglepetést okozva ezzel a járókelőknek, autósoknak és a Petőfi óvoda óvodásainak.

„Lehet valamit nem jól csináltunk, mert, azóta még hidegebb lett és a hó is meg érkezet!”, de Mi mindent meg tettünk a gyermekekkel, hogy végre ….jöjjön a tavasz, fusson a tél….!


Petőfi Óvoda:

A február a Mackó projekttel kezdődött, ahol megismerhették a gyermekek a medvével kapcsolatos időjóslást. A gyerekek különböző játékmackókat hozhattak az oviba, amiből kiállítást készítettünk. A héten mackókkal számoltunk, tornáztunk, játszottunk. Készítettünk medve barlangot, utánoztuk mozgásukat. A gyerekek megismerhették a medve fajtákat, az életkörülményeiket, mivel táplálkoznak és, hogy a sok fajtáját a kihalás veszélyezteti. Sok dallal, verssel, mesével is találkozhattak, amiknek mind mackó volt a szereplője.

A medve hét után a farsangolás időszaka következett. Mindhárom csoport szépen feldíszítette a termeit hatalmas bohóc figurákkal. Sok farsangi mondókát, verset, dalt ismertek meg a gyerekek a témával kapcsolatban. Készítettek farsangi szemüvegeket, bohócokat, álarcokat, kalapokat.

Színes műsorral készültünk az Alapítványi farsangra, ami nagyon jól sikerült. A gyermekek ügyesek és lelkesek voltak. A bevételes rendezvény sikerét a szülőknek, az óvoda dolgozóinak köszönhetjük.

A házi farsang színes jelmezekkel, tánccal, vetélkedővel, fánk evéssel zajlott. A gyermekek nagy örömére mindenki annak öltözhetett, aminek szeretet volna. A játékos délelőtt minden gyermeknek emlékezetes marad.


A farsangi képek a galéria menüpontban találhatóak!