Üdvözöljük óvodánk weboldalán!

Október a Petőfi Óvodában

Óvodánk nevelési gyakorlatában kiemelt tevékenység a külső világ tevékeny megismerése. Pedagógusaink nagyon fontosnak tartják, hogy a gyermekek élményeiket közvetlen tapasztalatszerzés által szerezzék. Az élményszerzés segítse a gyermekek pozitív viszonyának kialakulását a természethez, a környezethez, a szép épületekhez, az emberi alkotásokhoz. Fontos számunkra, mivel „Zöld Óvoda” vagyunk a „Zöld jeles” napok megünneplése. Az egyik ilyen zöld jeles nap az Állatok világnapja.

Sajnos ebben az évben a kenderesi kirándulást nem tudtuk megszervezni, de minden óvónő igyekezet az adott lehetőségek maximális kihasználásra, hogy a gyermekek megfelelő élményben, ismeretben részesüljenek az állatok témában.

Séták alkalmával, vetítéssel, könyvek, képek nézegetésével szerezhettek a gyermekek közvetlenül tapasztalatokat. A játék témáknál az építkezést mindhárom csoportban kibővítettük saját készítésű játékokkal. Készítettünk kerítést, karámot, lakhelyet, különféle fákat, etetőket, az állatoknak ennivalót.

Az óvodai tevékenységek során nemcsak a házi állatokkal, hanem az erdő-mező, és távoli tájakon élő állatokkal is megismerkedtünk. A gyerekek nagyon sokat színeztek, eközben is lehetőségük nyílt az állatok jellemző jegyeinek felismerésére. A mesék, dalok, játékok erősítették bennük az állatok szeretetét, fejlesztették empatikus képességüket.

Az állatos projekt megvalósítása sikeres volt, a gyerekek szívesen vettek részt a tevékenységeken, sok élmény dús heteken vannak túl, sok új ismeretet szerezhettek.

Az ábrázolás területét a változatos technikák jellemezték. Készítettünk bábokat vágás-ragasztással, zacskóból, papírhengerből. Festettünk ujjfestéssel, kéznyomattal, villa használatával.

Az utolsó héten azzal foglalkoztunk, hogyan készülnek az állatok a télre. Melyik állat alszik téli álmot, melyik költözik el, miért változtatják meg a bundájuk színét, melyik gyűjt élelmet, hol élik át a rossz időt. Ezt a témát is versekkel, dalokkal, mesékkel színesítettük.

Több társasjátékot is készítettünk, amelyekkel a gyermekek sokrétű fejlődését értük el.

Reformáció megünnepléseként a templomot néztük meg. Sajnos most csak kívülről.

GALÉRIA