Üdvözöljük óvodánk weboldalán!

Decemberi események a Petőfi Óvodában

„De jó volna, ha volna,

Ha hó hullana halomba!

Ha már fű sincs, levél se,

Betakarna a tél mindent fehérbe…”

 (Csorba Győző: Hó-hívogató)

Nagy örömmel, várakozással, vágyakozással vártuk a decembert. Sajnos a hó nem esett, elmaradtak a havas játékok, a hónap elején óvodánk még a karantén miatt is zárva tartott. A vírusjárvány miatt megváltoztak az eddig megszokott ünnepi készülődéseink. Az adventi koszorúkon késve tudtunk gyertyát gyújtani és a meglepetések is később kerültek elő a zsákok rejtekéből.

Amíg óvodánk zárva tartott, arra törekedtünk, hogy ez idő alatt is élményekhez juttassuk a gyermekeket. Az erre az időszakra tervezett téli meséket, verseket, dalokat, feladatokat a tavasszal már megismert online formában küldtük el a családoknak. A szülőktől több pozitív visszajelzés is érkezett. Örültek a meséknek, verseknek, amit a gyerekeknek felolvashattak, vagy együtt megtanulhattak. Volt olyan kisgyermek, aki a nagymamáját az így tanult verssel köszöntötte karácsonykor-telefonon. Több családban is elkészültek a javasolt vizuális ötletek.  Készült papírhengerből Mikulás, rénszarvasfogat, dobozokból mikulásszánkó. Matematikai ismeretszerzés céljából, nyomtatható formában több feladatlapot, színezőt is küldtünk a gyerekeknek.

A feloldás és fertőtlenítés után újra nyitott az óvoda. Bár nagyon kevesen voltunk, de nem unatkoztunk, jókat játszottunk együtt, gyakoroltuk az „online tanult” verseket, dalokat, karácsonyi zenéket hallgattunk, s amíg sültek a mézeskalácsok a babakonyhában, a csoportszobákat is szépítettük karácsonyi díszekkel. Sokat beszélgettünk a család fogalmáról, jelentőségéről. Hogy mennyire fontos a család összetartó ereje, hogy a családtagok valamennyien szeressék, tiszteljék, segítsék egymást. Erről szóltak a meséink, verseink, bibliai történeteink. A gyerekek játék közben utánozták az otthon megfigyelt készülődést, egymásnak segítést, gyakorolhatták a figyelmességet, udvariassági szokásokat egymással szemben. Igyekeztünk a szép dekorációkkal az ünnepi hangulatot megteremteni, ebben a gyerekek is segítettek. Díszítés közben megfigyelték a girlandok, füzérek különböző, vagy azonos hosszúságait, megszámlálták melyiken van több vagy kevesebb égő, kisebb vagy nagyobb gömbdísz. Titokban a karácsonyi ajándékok is elkészültek a szülőknek, a gyerekek figyelmesen, kitartóan, örömmel dolgoztak.

Sajnos a megszokott, szülőkkel együtt zajló karácsonyváró ünnepségünk ebben a formában elmaradt, de ez nem változtatott az ünnepi hangulatunkon. A téli szünet előtti utolsó napon, a feldíszített csoportszobában, az ünnepi terítékkel díszített asztal mellett, a jelképes kis karácsonyfánkat körbeállva, gyertyát gyújtva énekeltük közösen a legszebb karácsonyi dalokat.

Délután a gyerekek örömmel vitték haza saját készítésű ajándékaikat, a hiányzó gyermekek részére is eljuttattuk ezeket, kellemes pihenést és áldott, békés, karácsonyt kívánva.

GALÉRIA