Üdvözöljük óvodánk weboldalán!

Sásastó Úti Óvoda 2021. február

 „Igen huncut tekergő
ez a mókás február,
ide szökik – oda szökik,
boldog aki rátalál..…”

                (Orgoványi Anikó)

A télutóként érkező februári hónap, másképpen böjtelő hava rengeteg érdekességet kínált óvodásaink számára.

Élményszerű tevékenységek felajánlásával bővíthették ismereteiket a kisebb és nagyobb gyermekek a medve – farsangi kavalkád – színek projekteken belül. A jelesnapokkal, népi időjóslással, megfigyeléssel és a színek „szivárvány” kialakulásával.

A hónapot végig a jókedv kísérte. A tevékenységeink megtervezésénél, szervezésénél nagy szerepet kapott: a megfigyelés, a célzatos felfedezés, a kézműveskedés, és olyan játékok, amelyek a gyermeki személyiséget sokoldalúan fejleszti.

A három korcsoport különböző képpen dolgozta fel a medveprojekten „Medve Hét”-en belüli témákat.

Kisebbek színeztek, ragasztottak, festettek, verseltek, énekeltek. A nagyobbak medve barlangot, medve országot építettek, síkbábbal verseltek énekeltek, és a sötét barlang mélyén (kialakított hely a szőnyegen) hallgatták az ideillő meséket. Mivel ezen a napon február 2-án nem volt napsütés, így már nagyon vártuk, hogy jöjjön a jó idő.

Óvodásaink a farsangi kavalkád hetében nagy izgalommal készítették a szebbnél szebb farsangi szemüvegeket, kalapokat, színezték festették a az álarcokat és közösen dekorálták a csoportszobákat. A járványhelyzet miatt zárt rendezvényünk volt, ami megfelelt a hagyományos házi farsangunknak.

A gyermekek napokon át jelmezekben volta, és különböző tréfás mozgásos játékokban vehettek részt.

Közösen verseltük, énekeltünk, jelmezekhez illő verssel mutatkoztak be egymásnak a gyerekek. Ettünk – ittunk- táncoltunk, szinte mindenki önfeledten mulatott.  Még vége sem volt a mulatságnak, de a gyermekek már azt tervezték jövőre milyen jelmezt öltenek magukra.

Ezen a napon az óvodánk Sásastó Úti Rend-é változott. Reggel a gyermekeket „nővérek” fogadták. A mulatság után hangszerekkel, zajt keltő eszközökkel kivonultunk az utcára és hangos ricsajjal, csörömpöléssel űztük el a telet városunkból.

A farsangi forgatagban a gyermekek rácsodálkozhattak a különböző színekre, amelyek nap, mint nap eléjük tárultak. Kísérletekkel, mesékkel, versekkel, különböző logikai játékokkal gyakorolták az alap és kiegészítő színeket, színárnyalatokat. A szivárvány, mint „égi tünemény” kialakulásával is megismertettük óvodásainkat. Az óvó nénik nagyon sok ide illő játékokat készítettek ebben a hónapban, amit a gyermekek örömmel bírtokba vettek és elmélyülten játszottak, gyakoroltak, felfedeztek és közben játszó csoportok alakultak.

 

„Gyere tavasz, várva várlak,

hozz zöld ruhát fűnek, fának!”

GALÉRIA