Üdvözöljük óvodánk weboldalán!

December a Sásastóban

Az ünnepek, hagyományok az összetartozás érzését erősítik, a közösséget éltetik. Nálunk, a Sásastó Úti Óvodában is nagy öröm a mikulásvárás, az ezzel járó készülődés. December 03.-án a Kacagó bábszínház színvonalas előadása gazdagította ezt az időszakot a Három kismalac Mikulás váró meséjével. A gyerekek nagy izgalommal várták a napot, hogy eljöjjön a jóságos Mikulás bácsi. Minden csoport énekekkel, versekkel és rajzokkal készül a Mikulás köszöntésére. Az örömmel tanult dalaikat, mondókáikat közösen mondják el, de vannak bátrabb gyerekek, akik önállóan is énekelnek. Hetekkel előtte készülünk, hogy örömet szerezhessünk a Mikulásnak. Kedvességből rajzolnak a Mikulásnak, és amikor megérkezik, székre ültetjük, hisz hosszú utat tett meg hozzánk majd átadják a gyerekek a neki készült meglepetés rajzokat. A Mikulás minden gyermeket megajándékoz, puttonyából előkerülnek a csomagok. A csillogó szempárokból ítélve nagy élményben van részük a gyerekeknek.

Adventi délutánunkat is megszerveztük, amelyre a gyermekek családtagjait is szeretettel invitáltuk és vártuk egy jó hangulatú „munkadélutánra”.

 „Az ünneplés csak annak jelent valamit, aki részt is vesz benne!” Nem csak a gyereknek, de a szülőknek is szüksége van a ráhangolódásra, az együttes cselekvésre. A szülők dekorációs ötleteket, az ünnep meghittségéhez alapot adó díszeket készíthettek gyermekeikkel közösen. Az óvodát, a készülődés hetében, mézeskalács-illat lengi körül. Minden kisgyermek elkészítette a fantáziájának gazdagsága szerinti mézesfiguráját, amit a dadus nénik boszorkányos gyorsasággal sütöttek ki. A tevékenységek közben természetesen halk, csendes zene szólt, és akik segítséget igényeltek, azoknak az óvodapedagógusok és dajka nénik szívesen segítettek. Az önfeledt, elmélyült alkotómunkát látva mindig érezzük, hogy nem hiábavaló a szervezés, hiszen gyermekek, szülők megtalálják a kedvükre való elfoglaltságot. Ráadásul az itt elkészített díszekkel, apróságokkal egy kicsit mi is (az óvoda) részeseivé válunk a családok karácsonyra hangolódásának, de mégsem vesszük át a családok szerepét.  Mert valóban, a karácsony családi ünnep. Kedves kis műsorral és terített asztallal emeltük az ünnepi hangulatot.  A cipősdoboz ajándék további örömöt hozott a gyermekeknek. Az óvodában csak megalapozzuk az ünnep hangulatát. A mi feladatunk, hogy változatos tevékenységek felkínálásával, titkokkal és meglepetésekkel fűszerezve tegyük örömtelivé a várakozás idejét, de hagyjuk, hogy minden család saját hite, meggyőződése és szokásainak megfelelően ünnepeljen.  Mindegy, hogy ezt ki hogyan teszi, a karácsony így is, úgy is a lélek megérintettségének a pillanata. Békességes este, csendes éj, azokkal lenni, akiket szeretünk, akikhez tartozunk. 

Szívből kívánom, nyújtsa ezt az ünnep mindannyiunk számára! Boldog 2020-as évet kívánok Mindenkinek a dolgozók nevében!

GALÉRIA