Üdvözöljük óvodánk weboldalán!

Februári események a Petőfi Óvodában

„Csirr-csurr,
csöpög az eresz,
háztetőről a hó lassan
földre szekerez…”

(Szilágyi Domokos: Olvadás)

A februári hónapot (régi magyar neve: Böjtelő hava) egy közismert hiedelem megfigyelésével kezdtük.

Ha a medve gyertyaszentelőkor (február 2.) felébred, ki jön a barlangjából és meglátja az árnyékát, még visszahúzódik, mert „elnyúlik” a tél, későn jön a tavasz.

Az idei megfigyelésnél változó időjárást tapasztaltunk és talán a medve sem tudta eldönteni mit is tegyen.

Mi az oviban ekkor medve hetet tartottunk. A gyerekek képekről, kisfilmekből szerezhettek ismereteket a medvefajtákról, élő- és lakóhelyükről. Megfigyelhették különbségeiket, hasonlóságaikat, mozgásukat. Megismerhették életmódjukat, táplálkozásaikat, szokásaikat, kicsinyeiket. A meséink, mondókáink, dalaink is a medvékről szóltak. Játékidőben medve barlangok készültek dobozokból, kockákból, anyagokból. Medvelábnyomok mutatták az utat a barlangok felé, ahol különböző medvék sorakoztak. Voltak játék mackók és sok medvebáb, amit barkácsolással készítettek a gyerekek. Készültek medve álarcok is várva az óvodai farsangot. Sok lehetőség nyílt számlálgatásra, rendezésre, relációk gyakorlására. Kóstoltak mézet, mézes magvakat, ittak mézes teát, málnaszörpöt, közben a gyerekek ismereteket szerezhettek a méz jellemzőiről, fontosságáról. A medve hetet a különböző technikákkal készített medvék szépségversenyével zártuk.

Az óvodai farsangra már korábban elkezdődött a készülődés. A gyerekek megismerhettek elbeszélések, képek, videók segítségével különböző télűző, tavaszváró népi szokásokat. A vidám dekorációk és tervezgetések segítették a hangulat megalapozását. Különböző technikákkal készültek álarcok, szemüvegek, sapkák, díszek. A kijelölt időpontban sajnos még is csak két csoport tarthatta meg a mulatságot, mert a harmadik csoport karanténba kényszerült. Ők kicsit később farsangoztak.

A jelmezbálra szebbnél- szebb, és a mai mesékből is ismert jelmezben érkeztek a gyerekek. Volt néhány saját készítésű jelmez is, amit a szülők készítettek nagy ötletességgel és alapossággal. Ezen a napon sok volt a tánc, a vidámság, vicces játékokkal és versengésekkel telt a délelőtt. A végén mindenki tudta, hogy a kimerítő játék után „habos fánk a jutalom”.

Február utolsó hetében a népi mesterségekkel, felnőttek foglalkozásaival ismerkedhettek a gyerekek. Kisfilmeken megnézték a fazekasok, kovácsok, bodnárok, szövők munkáját. Maguk is készítettek alkotásokat papírszövéssel, varrással, fonással. Sok szemléltetéssel, bemutatással nyújtottunk ismereteket. Beszélgetéssel, megfigyeléssel pedig még több tapasztalatot szereztek közvetlen környezetükről. A mindenki számára nagyon fontos feladatot végző (orvos, mentős, tűzoltó, rendőr) felnőttek munkáját még alaposabban megismerték.

Már nagyon várjuk a meleg tavaszt, erre készülünk a továbbiakban.

GALÉRIA