Üdvözöljük óvodánk weboldalán!

Február a Petőfi Óvodában

Február elején minden évben izgatottan várjuk, hogy milyen időt „jósol” a medve, meddig tart a tél.

A gyerekek behozhatták kedvenc játékmackójukat az óvodába, amiből kiállítást készítettünk. A héten mackókkal számoltunk, tornáztunk, játszottunk. Készítettünk medve barlangot, utánoztuk mozgásukat.

Képek, könyvek, videók nézegetése során ismerkedtünk meg a különböző fajtájú medvékkel, azok életmódjával. A gyerekek nagyon sok új ismerettel lettek gazdagabbak, törekedtünk arra, hogy ismereteiket önállóan fogalmazzák meg, ezzel is fejlesztve kifejező képességüket.

A témához kapcsolódó verseket, mondókákat tanultunk, meséket báboztunk, dalokat énekeltünk. Próbálkoztunk a hangutánzással, mély és magas különféle megjelenítésével.

Ábrázoló tevékenységekben változatos technikával készítettünk medvéket.

A következő két hét a farsangi időszakról szólt, ahol a vidámság, móka, kacagás, tél búcsúztatása, tél elűzése volt a cél. Felidéztük a régi hagyományokat, népszokásokat és azt is, hogy, mit jelent napjainkban a farsang az óvodában. Az alakoskodás, a maszkok készítésének időszaka volt ez. A vizuális tevékenységeket változatossá tettük különböző technikák kipróbálásával, farsangi füzérek, sapkák, álarcok készítésével. Nagyon ügyes, egyedi munkák készültek. A nagyobb gyerekek felidézték, elmesélték kisebb társaiknak az előző évi farsangi élményeiket. A kicsiknek újdonság volt ez a farsangi időszak. A ráhangolódást segítette a csoportszoba feldíszítése, amiben a gyerekek is közreműködtek. Egész héten vidám gyermekdalokat hallgattunk, énekeltünk, verseltünk, táncoltunk.

A gyermekek nagy örömére mindenki annak öltözhetett, aminek szeretet volna. A házi farsang színes jelmezekkel, tánccal, vetélkedővel, fánk evéssel zajlott a Szülők aktív részvételével – vetélkedés, mese dramatizálás, táncolás. A játékos délelőtt minden gyermeknek és felnőttnek emlékezetes marad. Köszönjük a Szülők támogatását; a csemegéket, üdítőket, a Pártoló jegyek vásárlását, amivel a „Szülők a Gyermekekért” Alapítványunkat támogatták.

Február utolsó hetében a foglalkozások, mesterségek témával ismerkedtünk. A gyermekek meséltek szüleik munkájáról. Dramatikus játékunkban megjelenítettük a szakács, a cukrász mesterségeket, a vizuális tevékenységek alkalmával pedig a szövés és az edény, a ruhák díszítései jelentek meg.

GALÉRIA