Üdvözöljük óvodánk weboldalán!

A Petőfi Óvoda februári beszámolója

Minden évben országos figyelmet kap február 2-án a medvével kapcsolatos népi hiedelem, hogy hosszú vagy rövid lesz - e az előttünk álló időszak tavaszig. A februárt a medve projekttel kezdtük. A gyermekek nagy érdeklődést mutattak a téma iránt, minden kisgyermek elhozta otthonról a kedvenc plüss mackóját. Ezeknek barlangot készítettünk és kiállítást is szerveztünk a behozott macikból. Képek, könyvek, videók nézegetése során ismerkedtünk meg a különböző fajtájú medvékkel, azok életmódjával. Sokat beszélgettünk, játszottunk, mozogtunk a mackókkal. A témához kapcsolódó verseket, mondókákat tanultunk, meséket báboztunk, dalokat énekeltünk. Próbálkoztunk a hangutánzással, mély és magas különféle megjelenítésével.

A következő két hét a farsangi időszakról szólt, ahol a vidámság, móka, kacagás, tél búcsúztatása, tél elűzésének előkészítése volt a cél. Felidéztük a régi hagyományokat, népszokásokat és azt is, hogy, mit jelent napjainkban a farsang az óvodában. Az alakoskodás, a maszkok készítésének időszaka volt ez. A vizuális tevékenységeket változatossá tettük különböző technikák kipróbálásával. Nagyon ügyes, egyedi munkák készültek. A kicsiknek újdonság volt ez a farsangi időszak. A ráhangolódást segítette a csoportszoba feldíszítése, amiben a gyerekek is közreműködtek.

A házi farsangon a szülők is részt vehettek az óvodában, ahol minden kisgyermek a saját maga álltal választott jelmezbe bújhatott. Jó hangulatban, önfeledt mulatozással, közös játékokkal telt ez a délelőtt.

Szívesen vizsgálgatták, megcsodálták egymás jelmezét, aktívan vettek részt közös táncban, és énekes bemutatkozásban. Természetesen nem telhetett el a nap versengések nélkül: játszottunk egyensúlyozó játékokat különböző méretű labdákkal, szívtunk üditőt szívószállal, székfoglalóztunk, seprűt táncoltattunk, lufit táncoltattunk, tyúkütőztünk, ettünk finom fánkot is, ami elengedhetettlen kelléke a farsangnak. Később énekelve körbejártuk a többi csoportot is, megnéztük a jelmezeiket, bemutatkoztunk és táncoltunk velük együtt.

Vidám, élénk, táncos, varázslatos hangulatban telt el ez a február.

GALÉRIA