Üdvözöljük óvodánk weboldalán!

A Petőfi Óvoda februári beszámolója

Minden évben országos figyelmet kap február 2-án a medvével kapcsolatos népi hiedelem, hogy hosszú vagy rövid lesz - e az előttünk álló időszak tavaszig. Szerencsénkre a maci nem látta meg az árnyékát és az időjárás is nagyon tavasziassá, kedvezővé változott számunkra. A februárt a medve projekttel kezdtük. A gyermekek nagy érdeklődést mutattak a téma iránt, minden kisgyermek elhozta otthonról a kedvenc plüss mackóját. Ezeknek barlangot készítettünk és kiállítást is szerveztünk a behozott macikból. Képek, könyvek, videók nézegetése során ismerkedtünk meg a különböző fajtájú medvékkel, azok életmódjával. Sokat beszélgettünk, játszottunk, mozogtunk a mackókkal. A gyerekek nagyon sok új ismerettel lettek gazdagabbak, törekedtünk arra, hogy ismereteiket önállóan fogalmazzák meg, ezzel fejlesztve kifejező képességüket. A témához kapcsolódó verseket, mondókákat tanultunk, meséket báboztunk, dalokat énekeltünk. Próbálkoztunk a hangutánzással, mély és magas különféle megjelenítésével. Sok derűs percet szerzett egy- egy vicces helyzet. Fontos volt, hogy, sok mozgásos játékkal színesítettük a mindennapokat, mert ezeket a tevékenységeket szeretik nagyon a gyerekek. A hét lezárásaként a másik csoporttal szerveztünk egy közös mackó tornát, ami nagyon tetszett a gyerekeknek.

A következő két hét a farsangi időszakról szólt, ahol a vidámság, móka, kacagás, tél búcsúztatása, tél elűzésének előkészítése volt a cél. Felidéztük a régi hagyományokat, népszokásokat és azt is, hogy, mit jelent napjainkban a farsang az óvodában. Az alakoskodás, a maszkok készítésének időszaka volt ez. A vizuális tevékenységeket változatossá tettük különböző technikák kipróbálásával. Nagyon ügyes, egyedi munkák készültek. A nagyobb gyerekek felidézték, elmesélték kisebb társaiknak az előző évi farsangi élményeiket. A kicsiknek újdonság volt ez a farsangi időszak. A ráhangolódást segítette a csoportszoba feldíszítése, amiben a gyerekek is közreműködtek. Egész héten vidám, mulatós gyermekdalokat hallgattunk, énekeltünk és közben lázasan készülünk a kis műsorunkkal az Alapítványi farsangra, amit sajnos a betegség miatt márciusra kellett halasztani. 

A házi farsangon az óvodában, minden kisgyermek a saját maga álltal választott jelmezbe bújhatott. Jó hangulatban, önfeledt mulatozással, játékokkal telt ez a délelőtt.

Szívesen vizsgálgatták, megcsodálták egymás jelmezét, aktívan vettek részt közös táncban, és énekes bemutatkozásban. Természetesen nem telhetett el a nap versengések nélkül: szívtunk üditőt szívószállal, székfoglalóztunk, seprűt táncoltattunk, tyúkütőztünk, ettünk finom fánkot is, ami elengedhetettlen kelléke a farsangnak. Később énekelve körbejártuk a többi csoportot is, megnéztük a jelmezeiket, bemutatkoztunk és táncoltunk velük együtt.  A farsangi mulatozás végén egy bohócos produkciót láthattak a gyerekek, amit lelkes kasagással, tapssal jutalmaztak.

Vidám, élénk, táncos, varázslatos hangulatban telt el ez a február.

GALÉRIA