Üdvözöljük óvodánk weboldalán!

„Év múlik, évet ér…” januári események a Petőfi Óvodában

A gyerekek a karácsonyi szünet után sok élménnyel gazdagodva, vidáman mesélték, hogyan töltötték a Karácsonyi Ünnepeket.

Újesztendő kezdődött, versekkel, dalokkal, újévi kismalac készítésével üdvözöltük az évet. Év elején sokat beszélgettünk az idő múlásáról, az évszakok körforgásáról, a hónapok, hetek, napok egymásutániságáról, a nappalok és éjszakák váltakozásáról. Kooperatív munka keretében együtt készítettünk évszak fát. Különféle technikák megjelenítésével ábrázoltuk a nappal és éjszaka váltakozását. Megismerkedtünk a hónapok neveivel és a nagyobbak megtanulták, hogy melyik évszakban, melyik hónapban és napon születtek. A napszakok megismerését mindig egy bizonyos tevékenységhez kötöttük. Képekről meséltünk és a képeken látottakról próbálták kitalálni, hogy melyik napszakra gondoltunk. Próbáltuk megtanulni a napszakokhoz illő köszönési módokat is. A gyermekek megismerkedtek a téli évszak jellemzőivel, a téli öltözködéssel, a téli sportokkal. Játszottunk öltözködős játékot, festettünk, sálat, sapkát, kesztyűt. A babákat is jól felöltöztettük, nehogy megfázzanak a téli hidegben.

Szerencsére az időjárás úgy alakult, hogy hó is esett, így ki tudtunk menni hógolyózni, hó angyalkát készíteni. Kísérleteztünk a hóval, jégcsapot vittünk be és megvizsgáltuk mi történik vele a benti melegben.  Készítettünk jéggombfoci csapatot is, festékes vizet jégkocka tartóba megfagyasztottuk az udvaron, a hideg levegőn, majd miután megfagyott az egyforma színűeket és formájúakat kiöntöttük ez volt az egyik csapatunk, a másik szín és forma a másik foci csapat. A benti hőmérsékleten hamar elolvadtak a „játékosok”, de a gyerekek hatalmas izgalommal, nem törődve a hideg ujjacskáikkal boldogan játszottak addig, amíg meg nem olvadtak a „játékosok”.

Tél révén az állatok etetéséről is sokat beszélgettünk és készítettünk madáretetőket is az udvarunkon élő madaraknak.

A január elteltével izgatottan készülünk a legvidámabb télűző programunkra, a farsangra.  

GALÉRIA