Üdvözöljük óvodánk weboldalán!

Január a Béla Király Úti Óvodában

Új esztendő érkezik,
szóra nyílik szája,
bárcsak teljesülne
minden kívánsága:

Lányok mindig nevessenek!
Fiúk bajuszt növesszenek!
Asszony, férfi boldog legyen,
másnak rosszat sose tegyen!

Az újév első óvodai napjaiban örültünk egymásnak, mert régen találkoztunk. Élményekkel teli érkeztek az óvodába a gyermekek, fülig érő szájjal mesélték a velük történteket. Kivel mi történt, hol járt, mit kapott. A karácsonyi ajándékokat is sorolták szépen. Azonban nem feledkeztünk meg az újévi hagyományokról sem, egymásnak jókívánságokat mondtunk és szerencsét hozó kismalacokat, négylevelű lóherét készítettek kis kezeikkel.  

Januárban szoktunk alaposabban beszélgetni az évszakokról, napszakokról, az idő múlásáról. A napirendünket képek segítségével, játékos formában rögzítettük, így vizuálisan könnyebben tudják a helyes sorrendet megjegyezni. Verseltek, mondókáztak, énekeltek a témával kapcsolatban.  A nagyobbak feladatlapon is ügyesen végezték el a feladatokat. A gyermekek sokat gyurmáztak és festettek, rajzoltak és színeztek, kézműveskedtek és játszottak. A téli időjárás, téli öltözködés is szorosan kapcsolódik a témához. Ruhákat csoportosítottak évszaknak, időjárásnak megfelelően. Válogatták azokat örömmel, és kedvesen segítettek egymásnak, ha valaki nem boldogult. A nappal és éjszaka megkülönböztetésének érzékeltetése során az állatokat is segítségül hívtuk.

Az állatok közül a nálunk telelő madarakkal foglalkoztunk, a téli madárvédelemről beszélgettünk, annak fontosságáról. Készültek kis madáretetők papírból, de az óvoda udvarán az igazi madáretetők is feltöltésre kerültek. Számítógépen megnéztük és meghallgattuk a madarak hangjait, élményszerző séták alkalmával pedig voltunk bagolylesen a városban. A távcső még közelebb hozta számunkra a magasban lévő madarakat.

A sok erdei állat közül pedig a medvére helyeztünk nagy hangsúlyt, hiszen az utolsó héten a medvékkel foglalkoztunk: kicsi-nagy, világos-sötét, puha-kemény, igazi meg játék… annyi féle-fajta van, hogy csak kapkodtuk a fejünket. Sok mackós könyv volt segítségünkre, hogy beazonosítsuk őket, fajta szerint.  Volt kibújás meg bebújás, a gyerekek is beöltöztek medvének, kóstoltak mézet, táncoltak, és énekeltek. Végül a „Medve-szépségverseny” zárta a hetet, mi pedig gyönyörködtünk a sok-sok felvonuló maciban.

Béla Király Úti Óvoda közössége

GALÉRIA