Üdvözöljük óvodánk weboldalán!

Február a Petőfi Óvodában

A február hónapot a Medve-hetünkkel indítottuk, amikor a gyermekek behozhatták a kedvenc macijukat, illetve medvebarlangot készítettek a csoportszobában.

Képek, könyvek, videók nézegetése során ismerkedtünk meg a különböző fajtájú medvékkel, azok életmódjával. A gyerekek nagyon sok új ismerettel lettek gazdagabbak, törekedtünk arra, hogy ismereteiket önállóan fogalmazzák meg, ezzel is fejlesztve kifejező képességüket. A vizuális tevékenységek alkalmával, változatos technikával jelenítették meg a medvéket a barlangban a gyermekek.

A medvemegfigyelést követően izgatottan vártuk a farsangot. A farsangi időszakunk most rövidebbre sikerült, de így is próbáltunk minél több verset, mondókát, dalt és játékot belecsempészni ebbe az időszakba. A gyerekek szívesen ismételgették a farsangi énekeket, színeztek, festettek, ragasztottak és vágtak álarcokat, maszkokat, farsangi képeket. Videók segítségével közelebb kerültünk a mohácsi Busójárás szokásaihoz, és felidéztük a régi hagyományokat, népszokásokat és azt is, hogy, mit jelent napjainkban a farsang az óvodában. A telet lelkesen kergették a gyermekek énekekkel, mondókákkal, hangszerek használatával, tánccal és mulatsággal. A farsangi hetünk csúcspontja a közös farsangi kavalkád volt, ahol a szülők is részt vettek a mulatozásban. Minden gyermek beöltözhetett az áltata választott jelmezbe. A házi farsang színes jelmezekkel, tánccal, vetélkedővel, fánk evéssel, mesedramatizálással zajlott a Szülők aktív részvételével. A játékos délelőtt minden gyermeknek és felnőttnek emlékezetes marad. Köszönjük a Szülők támogatását; a csemegéket, üdítőket, a Pártoló jegyek vásárlását, amivel a „Szülők a Gyermekekért” Alapítványunkat támogatták.

A rövid farsangot követően megismerkedtek a gyermekek a foglalkozások, mesterségek témakörével és a gyerekek meséltek a szüleik foglalkozásáról.

A hónapot a színek és formák témakörével zártuk, amiben már hangolódtunk és készülődtünk az egyre színesebb tavasz érkezésére. Megismertük az alapszíneket, megfigyeltük a kevert színek tulajdonságait. Festettünk, színeztünk és ragasztottunk színpalettát, szivárványokat, és a farsangi dekorációt is az újraéledő, tavaszi dekoráció váltotta fel az óvodában. Az egyik csoportban megfigyelhették a gyermekek a növények hajtatásának mozzanatait is és megbeszélhették a víz nélkülözhetetlen jelentőségét, ami a következő hónapunk témáját készítette elő.

Február 21-én az óvodánk óvónői a Kossuth iskolában megrendezésre kerülő Baptista Pedagógiai Napon vehettek aktívan részt, amely egy országos szakmai rendezvény. Előadásokkal, bemutatókkal és szakmai beszélgetésekkel bővíthették óvónőink az ismereteiket.

A hónap utolsó napján, február 29-én, pedig óvodánkban került megrendezésre az „Óvodás lesz gyermekem” szülői fórum, ahol a leendő óvodás gyermekek szülei vettek részt. A szülők információkat kaptak, hogyan lehet segíteni a leendő óvodások befogadási folyamatát és hogy mit jelent az óvodaérettség. Ezekben a kérdésekben nyújtott segítséget Víghné Károlyi Katalin pszichológus, illetve a szülők megismerkedhettek a leendő kiscsoportos óvodapedagógusokkal is.

Összességében egy izgalmas, és színes hónapot zártunk a Petőfi Óvodában.

GALÉRIA