Pitypang Óvoda Ősz 2017

„Mindannyiunk számára legnagyobb kincs a gyermek.

Fogjunk össze, csiszoljuk a kincset közösen, hogy minél nemesebbé váljon.” 

A Pitypang Óvodából az előző nevelési évben, egy egész csoportnyi létszámú gyermek kezdte meg az iskolát. Helyükre került felvételre 27 pici 3 éves, akinek megváltozott élete, a befogadással kezdődik. Minden óvodapedagógus az esetek hosszú sorát mesélhetné arról az időszakról, amikor új gyermek érkezik a csoportba. Minden törődés felé fordul, hiszen olyan változás történik az életében, amit legtöbbjük még sohasem élt át. Semmiféle vagy kevés tapasztalat vezérli, hogy kezelni tudja ezt a szituációt, s ráadásul az egyetlen olyan személy is elmegy, egyedül hagyja a számára ismeretlen környezetben, akiben feltétlenül megbízik.Az ovis társak sokat segítenek ilyenkor, hiszen megértők – ők már átélték egyszer ezt, múltbéli tapasztalatik felidézésével, segítségére vannak a gyermeknek is, és természetesen nekünk is.

Tudatos nevelő munkánkra jellemző az elfogadást és bizalmat sugárzó szeretet, türelem, és a gyermekek érdekeit szem előtt tartó bánásmód alkalmazása. Mindannyian valljuk, a beszoktatásnak nagy jelentősége van. Ez az időszak meghatározza a gyermek érzelmi kötődését az óvodához. A fejlesztés csak azután kezdődhet el, miután a gyermek beilleszkedett a csoportba, jól érzi magát, ismeri a felnőtteket és a gyerekeket, biztonságosan mozog az őt körülvevő óvodai környezetben.  Az óvodában dolgozó felnőttek ebben az időszakban különösen kiemelt feladatának tekintik a gyermekek bizalmának elnyerését, szeretetteljes, az adott gyermek igényeinek megfelelő, egyszemélyes kapcsolat kialakítását. Az óvodakezdő gyermekek számára az első napokban lehetőséget biztosítunk az anyás beszokatásra, gyermekek- szülők igényinek megfelelően. A mindennapi tevékenységek érdekessége, a közös drámajátékok és mozgásos játékok öröme, a csoportba tartozás erősödő élménye segíti, a legkisebbeket igazi óvodássá válni. Ebben jó partnerek a szülők, akik érdeklődve, egyre kevesebb izgalommal, nagy örömmel fogadják a gyermekek óvodai életéről szóló beszámolóinkat.

A befogadás, beszokatás időszakában csak kisebb sétákat tettünk, elsősorban az óvoda közvetlen környezetének megismerését szolgálva. Nagyokat játszottunk az óvoda udvarán és elmentünk a közeli játszótérre is. Az állatok világnapja alkalmából ellátogattunk egy volt óvodásunk kedves szüleihez, ahol háziállatokat néztünk, simogattunk. Nagyon érdekes tapasztalatgyűjtésre adott lehetőséget az állatokkal való találkozás, ami még napokig téma volt.  Az előttünk álló időszakban hamarosan szüreti mulatságot is tervezünk.

A Pitypang Óvoda, nevelő testületének nevében: Fábián Sándorné