Az ősz színes programjai a Pitypang Óvodában 2017

„Itt van az ősz, itt van újra, s szép, mint mindig énnekem…”

Az ősz színes programjai a Pitypang Óvodában

Élménygazdag időszak volt ez a hónap óvodásaink életében, hiszen a beszokatás megtörténte után,  már bátrabban mozdulhattunk ki az óvodából a gyermekekkel. Folyamatosan kerestünk a lehetőséget az ősz szépséginek, jeles napjainak közelebbi, szemléletes megismertetésére. Több, érdekes tematikus nap során, élményszerző sétákon figyelhették meg óvodásaink az őszi természet és időjárás szépségeit, változásait. A városban tett séták során megfigyelhették, megismerhették városunk csodaszép épületeit, köztereinket. Városunk szülöttének Csukás István, Pom Pom meséi főszereplőjének nemrégen felállított szobrát is megcsodálhatták.

Nyílt délelőttre hívtuk meg a szülőket a szüret apropóján. Együtt barkácsolt, hallgatott mesét, játszott gyermek és szülő, mosolyt csalva mindenki arcára egy egész délelőttön át.  Ebben az időszakban pályazatot hirdettünk a szülők számára „Kreatív családok” címmel őszi termések, levelek felhasználásával, bábok, képek, játékok készítésére. Sok ötletes, igényes munka született, amit kiállítás keretében tekinthetett meg mindenki óvodánkban.  

A „Tök-jó” hétre az eredményes  gyűjtőmunka, sokféle méretű, színű és formájú tököket biztosított, ezekkel  játszottunk, tornáztunk, versenyeztünk, matematikai ismereteket bővítettünk, verseket, dalokat tanultunk, meséket hallgattunk, sülttököt majszoltunk és tökmagot ropogtattunk.

A Márton napi hagyományok főszereplője a liba, közvetlen megfigyelésére is sor került, egy óvodásunk családi udvarában, a témához kapcsolódó dalok, mesék, regék, játékok, ételek, libatollal készült rajzok, kukorica morzsolás  tették komlexebbé az élményeket.

A Reformáció ünnepéről  élményszerző séták keretében, a templomaink körbejárásával, beszélgetéssel és színezéssel emlékeztünk meg.

Hálaadáskor a Baptista Gyülekezeti Házat,az Imaházat látogattuk meg, ahol Bögös Jenővel,  intézményünk iskolalelkészével meghitt beszélgetésen, gitárrral kísért közös éneklésen foglaltuk össze, mit jelenthet a hála a gyermekek szívében.

Folyamatos kapcsolattartás során több érdekes iskolai programon vehettünk részt a Kossuth Lajos Baptista Általános Iskola és Kollégiumban. Az óvodásaink szüleikkel nyílt órákra, ovi kórusba mehettek.

November utolsó napjaiban egy különleges űrutazás látványos világa kápráztatta el az iskolába készülő gyermekeket, a Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola tornatermében „felépített” planetáriumban.

A Vigadó szervezésében egy fergeteges bábelőadást tekinthettünk meg Hetvenkdő János címmel.

Az időszak legsikeresebb és élményekben gazdag programja volt a legnagyobbjaink számára, egy vonatos kirándulással egybekötött előadás Budapesten, a Budapest Bábszínházban, ahol a Holle anyó című,  mindenki átal ismert és kedvelt meséjét láthatták a gyerekek nagyon különleges, szívet melengető feldolgozásban.